Med trä som byggnadsmaterial

Att bygga i trä har många fördelar. Trä är det enda byggmaterialet som är helt förnybart, ekologiskt och klimatsmart. Trä har unika egenskaper som att det är mycket tåligt och träbyggnader som stått i flera hundra år är inte ovanligt. Det har bra hållfasthet och exponerat trä erbjuder en fin yta samtidigt som den är robust över tid. Det går dessutom numera att bygga högt i trä.

Eriksberg Hotel & Nature Reserves

Eriksberg Hotel & Nature Reserves nya hotelldel med 23 hotellrum. Ottosson bygg Växjö är entreprenör, och LBE är arkitekt. Ett pågående projekt med start 2023. 

LÄS MER på Eriksbergs egen hemsida.

 

Torpa Förskola, Östra Vikaholm

Torpa Förskola på Östra Vikaholm, Växjö. Färdig för inflyttning i november 2022. LBE har ritat åt Vöfab från skiss till färdig bygghandling. Förskolan har tilldelats Miljöbyggnad Silver och är det senaste tillskottet bland LBE:s trähusproduktioner.

 

År 1995 blev det tillåtet i Sverige att använda trä som bärande material i flervåningshus och det finns inga regler som begränsar höjden på trähus. Introduktionen av KL-trä är en del av anledningen till att trähus har blivit allt högre. Även om inte KL-trä är ett måste vid byggandet av höga hus så medger KL-träet goda stabiliserande egenskaper, som kan nyttjas vid stabilisering av höga hus.

Studentbostäder, Växjö
Byggnationen av 248 nya studentlägenheter i kvarteret Docenten på Teleborg i Växjö var ett trähusprojekt som byggdes 2018 i form av volymelement lägenhet för lägenhet på fabrik och sedan lyftes på plats och sammanfogades till ett stort hus. Huset är klätt med perforerade plåtskivor och försett med loftgångar. I fastigheten finns på bottenplan bl a ICA Teleborg och apotek. Byggherre och beställare var Växjöbostäder.
Teleborgsskogen, Växjö

Vunnen arkitekttävling 2015 för flerfamiljshus med totalt 80 lägenheter på Teleborg i Växjö i kvarteret Passet. Husen är byggda i trä med de två understa våningarna i betong. 

Vallvikens förskola, Växjö
Förskolan invigdes 2019 och belönades 2020 med Växjös träbyggnadspris. Trä genomsyrar byggnaden på ett påtagligt sätt. Stommen är av massiva skivor av korslimmat trä som är synliga i rummen.
Vallvikens förskola interiör
Trä genomsyrar byggnaden på ett påtagligt sätt och trä genomsyrar byggnaden på ett påtagligt sätt.. Byggnaden uppfyller kraven för Miljöbyggnad silver.

Vår arkitekt Tomas Broman har ritat trähus sedan mer än 30 år tillbaka. Här nedan ser vi några av hans projekt från 1990-talet. Läs mer om Kvarngården, Evedals värdshus och Villakula dagis i bifogade pdf:er.

Kvarngården äldreboende, Ingelstad

Kvarngården, äldreboende i Ingelstad byggt 1994. Trä är det lokala, traditionella byggnadsmaterialet. Kvarngården fortsätter denna tradition, även om det är ett ovanligt stort trähus med sina tre våningar. Trä har också använts i stor utsträckning som ytskikt, både utvändigt och invändigt.

Evedals Värdshus, Växjö

Våren 2001 brann det mycket populära Evedals värdshus, som en gång byggts som socitetshus i hälsobrunnsmiljön vid Evedal intill Helgasjön i Växjö. Det nya huset påbörjat 2002 ska balansera men inte konkurrera med den intilliggande äldre byggnad som innehåller vandrarhem. 

Villekulla daghem, Hovshaga, Växjö

Daghemmet som byggdes 1998 i stadsdelen Hovshaga fick en långsträckt form och bildar en inramning till den intilliggande kyrkans entrégård.  Utvändigt har byggnaden olika typer av träpanel, papp på taket och invändigt träpanel på tak och vägg.

Förskolan Äventyret, Växjö
Förskolan Äventyret, Norremark, Växjö, ersätter den tidigare förskolan Norrastugan, Växjö. Färdig 2020. Tilldelades Växjö kommuns byggnadspris 2021. Byggnaden uppfyller kraven för Miljöbyggnad Silver.

Priser till LBE arkitekt: Vallvikens förskola belönades 2020 med Växjö kommuns träbyggnadspris. Förskolan Äventyret fick året efter, 2021, Växjö kommuns byggnadspris.

Scroll to Top

kontakt

LBE arkitekt ab
Södra Järnvägsgatan 5
352 34 Växjö
Tel: 0470-74 62 50

Medarbetare

VD och kontorschef

Anna Harju
tel: 0470-74 62 63
mobil: 070-844 33 31
epost: anna.harju@lbearkitekt.se

PRODUKTVISNINGAR

Ring 0470-74 62 50 för att boka tid för produktvisningar. 

JOBBANSÖKAN/praktik

Skicka din ansökan till jobb@lbearkitekt.se